Käyttämällä kuivainpusseja sekä pakkaamalla tuotteet oikein, voidaan välttyä kosteuden ja korroosion aiheuttamilta ongelmilta varastoitaessa tai kuljetuksen aikana.
Kuivaimia on kolmea tyyppiä: bentoniitti-, silica- ja geelikuivaimet
Bentoniittisavi-, sekä silicakuivain ovat kosteudenimukyvyltään vastaavia ja geelikuivaimia käytetään useimmiten konttikuivaimina, jolloin tarvitaan kapasiteetiltaan suurta kosteuden imukykyä.
Bentoniittisavi on tyypillisimmin käytetty kuivain, jossa aktivoitu bentoniittimassa imee kosteutta itseensä n. 19% painostaan. Bentoniitti on kuivaintyypeistä ympäristövastuullisin, koska se on helposti prosessoitava, tuottettava ja laajasti saatavilla oleva luonnontuote. Ulkopussina käytetään Tyvek materiaalia, jolloin tuote on täysin pölyämätön ja soveltuu kaikkiin kuivaimia tarvitseviin sovellutuksiin (myös lääke- ja elintarvikekäyttö).
Silicakuivaimia on käytetty perinteisesti lääke-, elintarvike- ja elektroniikkateollisuudessa, koska se on täysin prosessoituna tuotteena pölyämätön ulkopussin materiaalista riippumatta. Silicaa saa myös indikaattori versiona jolloin silica vaihtaa väriä kun se imee kosteutta itseensä. Tätä samaa silicaa käytetään myös bentoniittikuivaimissa (n. 10%), mikäli tarvitaan indikaattorilla varustettu kuivain.
Geelikuivaimet soveltuvat parhaiten suurien kosteusmäärien kuivaamiseen poikkeuksellisen suuren kapasiteettinsa vuoksi. Geelikuivaimet imevät n. 300% painostaan vettä ja tarjoavat näin parhaan kosteuden imukyvyn kaikista kuivaintyypeistä. Geelikuivaimet sisältävät 70% painostaan suolaa, joka varmistaa nopean kosteuden imun, mutta samalla estää geelikuivaimien käytön suorassa kontaktissa pakattavan tuotteen kanssa mikäli kuivainta käytetään korroosionestotarkoituksessa. Tyypillisesti geelikuivaimia käytetäänkin konttikuivaimina.
Kuivaimien määrä annosteltava määrä riippuu pakattavasta tuotteesta, käytetystä kääreestä, pakkausmateriaalista, kuljetustavasta, kuljetus- ja varastointiajasta sekä vientikohteesta.